Skip links

Endodonti Nedir, Nasıl Yapılır?

Kök ve kanal tedavisi olarak tanımlanan endodonti aynı zamanda en zor diş tedavisi olarak bilinmektedir. Dişin yapısı incelendiğinde dişin dıştan görünen en üst katmanını saran diş minesi tabakası görülür. Bu tabakanın bir altında ise dentin tabakası yer alır. Bu iki tabakanın tam altında ise damar ve sinirlerden oluşan aynı zamanda da dişe canlılığını veren pulpa adını veren özel bir yapı bulunur.

Bu yapının farklı sebeplerle iltihaplanması halinde ne yazık ki pulpanın komple çıkarılması ve diş kanallarının temizlenerek hijyenin sağlanması gerekir. İşte endodonti bu tedavinin gerçekleştirilmesini sağlar. En zorlu diş tedavisi olarak uygulanan kanal ve kök tedavisi yönteminin sayesinde çekilmesi gereken dişler kurtarılarak ağız içerisindeki yerlerini korumaları sağlanır.

Zaten bu tedavi diş çekiminden önce son çare olarak uygulanan tedavi yöntemidir. Günümüzde artık kişinin kendi dişinin korunması diş hekimleri tarafından en önem verilen konu olarak görülürken canlılığını kaybeden dişler dahi kanal tedavisi uygulanarak ağız içerisinde tutulmaya çalışılmaktadır. Çürük diş çekimi ise ancak kanal tedavisi uygulanan ancak hastanın ağrı şikayetlerinin devam ettiği ya da dişin çürük nedeni ile büyük bir bölümünün kaybedildiği hastalarda uygulanmaktadır.

Kanal tedavisi sonrası ağrı ya da şişlik gibi şikayetlerin oluşması halinde diş hekiminizi arayarak konu hakkında bilgilendirmeniz, ağrının şiddetlenmesi ya da şişliğin artması halinde ise mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. Çünkü bu kanal tedavisinin başarısız olduğunu ve diş çekimi gerektiğini göstermektedir. Diş hekiminiz kanal ve kök tedavisi uygulanan dişi çekerek bu dişin yerine implant diş gibi yapay diş tedavileri uygulayacaktır.

Günümüzde en etkili yapay diş tedavisi diğer dişlere zarar vermediği ve uzun ömürlü olması nedeni ile implant diş tedavisidir. Ancak implant diş fiyatı biraz yüksek olduğu için hastalar porselen diş gibi farklı tedavi yöntemlerini de tercih edebilmektedir. Yan yana birden fazla diş kayıplarında ise köprü tedavisi ihtiyacı duyularak diğer sağlam dişlerin de etkilenmesine neden olacağı için implant diş yapılması daha uygun görülmektedir.

This website uses cookies to improve your web experience.
Keşfet
Sürükle