Skip links

Diş Eti Çekilmesi Nedir, Neden Olur?

Çene kemiğinin üzerini saran ve dişi koruma görevi üstlenen diş eti oldukça hassas bir dokudur. Diş eti çekilmesi aslında tek başına bir hastalık olarak kabul edilmemekle beraber altta yatan hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle de diş eti iltihabı ve temizlenmeyen diş taşları, diş eti çekilmelerine neden olmaktadır. Bakterilerin çene kemiği üzerinde erime yapmaları ve bu erimeye bağlı olarak diş etinin de aşağıya çekilmesi sonucu oluşmaktadır. Akut diş eti çekilmesi ve kronik diş eti çekilmesi olarak ikiye ayrılmaktadır. Kronik diş eti çekilmeleri adından da anlaşılacağı üzere yavaş yavaş ilerleyen ve diş eti çekilmesinin nedenleri hakkında tedbir alınmadığı anda yenileyen hastalık tipidir. İki tip diş eti çekilmesi de tedavi edilebilmektedir.

Çoğu zaman diş eti çekilmesinin sorumlusu diş eti iltihabıdır. Yine dişlerin bilinçsiz bir şekilde fırçalanması da diş eti çekilmelerine neden olabilmektedir. Çok sert diş fırçası kullanımı, diş fırçası ile diş etlerinin fırçalama esnasında zedelenmesi ve çok sık dişlerin fırçalanması da diş eti çekilmesi oluşumuna neden olabilmektedir. Yine bazı kalıtımsal diş eti hastalıkları da zamanla diş eti çekilmelerinin yaşanmasını tetikleyebilmektedir. Özellikle de aşırı oluşuma rağmen temizlenmeyen diş taşları kendilerine yeni alanlar açmak için diş altına ilerlediği için diş çekilmeleri bu tip hastalarda kaçınılmaz bir hal almaktadır. Diş etinde ağrı, diş fırçalanması anında kanama ve ağız kokusu, diş eti belirtileri arasında bulunmaktadır. Özellikle de diş fırçalarken kan gelmesi en çok doktora başvuruda bulunma nedeni olarak öne çıkarken yine geçmeyen ağız kokusu da diş hekimine başvuruda bulunulmasını zorunlu kılmaktadır.

Diş eti hastalığı zamanında doğru bir şekilde tedavi edilmezse diş eti çekilmesinin büyük bir hızla artmasına neden olacaktır. Diş eti çekilmesine sebebiyet veren nedenin bulunmaması ve diş eti çekilmesinin tedavi edilmemesi ise çok daha ağır sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. İlerleyen diş eti çekilmelerinde sağlam dişlerin çekilmesi ya dişlerin dökülmesi gibi geri dönüşü mümkün olmayan olumsuzlukların yaşanmasının yanı sıra diş eti sinirlerinde de yoğun ağrıların yaşanması görülebilmektedir.

This website uses cookies to improve your web experience.
Keşfet
Sürükle