Skip links

Diş Çürüğü Nasıl Temizlenir?

Günümüzde fast food tarzı beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması ve çikolata, şeker kola gibi gıdaların yaygın olarak tüketilmeleri diş çürüklerinin de artmasına neden olmaktadır. Aslında diş çürüklerinin önlenmesi mümkündür ancak pek çok kişinin diş temizliği için gereken hassasiyeti göstermemesi ve düzenli diş hekimi muayenesinden geçmemeleri çürüklerin yaygınlaşmasına sebebiyet vermektedir. Oysaki günde 3 kere diş fırçalamak ve en az 2 ayda bir düzenli olarak diş hekimi muayenesinden geçmek dişlerin uzun yıllar sağlıklı bir şekilde ağızda kalması için yeterlidir. Tek başına diş fırçalamak tabi ki yeterli değildir ancak en azından atılabilecek ilk adım olarak görülmelidir. Alınan tüm önlemlere rağmen dişlerde çürük oluşumu meydana gelebilmektedir.

Diş çürüğünün temizlenmesi ya da bir başka deyimle diş çürüğü tedavisi için uygulanabilecek farklı yöntemler bulunmaktadır. Burada seçilecek yöntemin belirlenmesi konusunda belirleyici olan etken çürüğün boyutudur. Erken dönemde yakalanan diş çürükleri uygulanacak basit temizleme yöntemleri ile giderilirken ileri diş çürükleri için ise dolgu, kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi yöntemler kullanılabilir. Yapay dişler için gerçekleştirilen yöntemler ne kadar etkili olsa da en sağlıklı olanın kişinin kendi dişi olduğu unutulmamalı ve bu dişlerin korunması için tüm önlemlerin alınmasına çalışılmalıdır. Bu nedenle düzenli diş bakımı ve diş hekimi muayenesi çok önemlidir.

Erken dönemde yakalanan diş çürükleri yüzeyseldir ve kolay bir şekilde diş hekimlerinin kullandığı özel aletler ile temizlenmektedir. Diş çürüğü büyüdükçe temizleme esnasında alan boşalacağı için bu boşluk özel dolgu malzemeleri ile doldurulmaktadır. Ancak dişin canlılığını yitirmesi halinde diş kökü temizlenir ve kanal tedavisi uygulanır. Yani diş canlı değildir ancak yine de ağız içerisindeki varlığı korunmaya çalışır. Daha sonra oluşan boşluk özel dolgu maddeleri ile doldurularak sağlıklı bir şekilde kullanılmaya devam edilir. Kullanılan tüm yöntemlere rağmen diş kurtarılamazsa bu durumda diş çekimi kaçınılmaz bir hale gelir ve çekilen diş yerine yapay diş uygulamalarından biri tercih edilir. Önemli olan hastanın yaşam standartlarını en üst seviyeye çekebilecek uygulamanın hayata geçirilmesidir.

This website uses cookies to improve your web experience.
Keşfet
Sürükle