Skip links

Çürüğün İlerlemesini Önlemek Mümkün Müdür?

Diş çürükleri hem estetik açısından sahip oldukları kötü görüntüleri hem de sağlık açısından açtıkları pek çok sorun nedeni ile ciddiye alınması gereken diş hastalıkları arasında yer almaktadır. Dişlerin gerekli bakımı görmemeleri, genetik faktörler, çeşitli hastalıklar ve ilaçların yan etkilerine bağlı olarak diş çürüğü oluşabilir. Önemli olan diş çürüğünün ilk etapta yakalanmasıdır.

Düzenli diş hekimi muayenesi bu konuda en büyük yardımcınız olacaktır. Hiçbir şikayetin olmadığı durumlarda dahi en az 6 aylık dönemlerde diş muayenesi yaptırılması olası diş çürüklerinin erken dönemde yakalanmasını sağlayabilir. Diş çürüğünün ilk evrede yakalanması halinde diş hekimi sadece diş çürüğünü kazıyarak diş yüzeyinden temizlenir ve oluşan bu boşluğu uygun dolgu malzemeleri ile doldurarak mümkün olan en iyi şekilde dişin kurtarılmasını sağlar. Unutulmamalıdır ki bugün en pahalı tedavi yöntemleri dahi asla kişinin kendi dişinin yerini tutamaz. Bu nedenle öncelik her zaman gerçek dişin ağız içerisindeki yerinin korunmasıdır.

Diş çürüğünün ilerlemesini önlemek tabi ki mümkündür ancak bunu kişinin tek başına başarması beklenemez. Bu konudaki en büyük yardımcınız diş hekiminiz olacaktır. Düzenli olarak aynı diş hekimine gitmek hekimin dişlerinizi tanıyarak diş takibini gerçekleştirmesi açısından çok önemlidir. Diş hekimi bu sayede hastasının bir önceki muayene bulguları ile yeni muayenenin bulgularını karşılaştırarak dişlerde oluşan dejenerasyonu fark edecek ve buna uygun bir tedaviye başlayacaktır.

Diş yüzeyinde ilerleyen ve diş köküne doğru ulaşan diş çürükleri için son tedavi yöntemi kanal tedavisi uygulanmasıdır. Bu tedavide diş kökünde bulunan canlı sinir gerçekleştirilen bir müdahale ile çıkarılır ve boşalan alan dolgu malzemeleri kullanılarak doldurulur. Ardından hastanın takibi gerçekleştirilir. Kanal tedavisinden sonra ağrı ya da bölgede şişlik oluşması halinde bu durumda tedavinin başarılı olmadığı anlaşılır ve diş çekimi gerçekleştirilir. Zaten kanal tedavisi çekilmesi gereken dişe gerçekleştirilen son bir müdahaledir ve diş çekimi olmadan tedavinin başarılı olup olmayacağı denenir. Yani kanal tedavisi sonrası diş çekimi çoğunlukla görülebilen bir durumdur.

Diş çürüğünün ilerlemesini durdurmak adına tek başına dişin sürekli fırçalanması, diş ipi kullanılması ya da ağız gargarası yapılması gibi yöntemler işe yaramaz ve mutlaka bir diş hekimi desteği alınması zorunludur.

This website uses cookies to improve your web experience.
Keşfet
Sürükle