Skip links

Bebeklerde Diş Çıkarma Süresi ve Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma ne yazık ki bebeğin yaşadığı sıkıntılar nedeni ile anneler içinde zorluklar dolu bir süreçtir. Bebeklerde ilk diş çıkarma genelde 6. ayda başlamakta olup ancak her bebek için standart bir süreden başlamak mümkün değildir. Çünkü dişli doğan bebekler olabileceği gibi ilk yaşının ardından da diş çıkaran bebekler olabilmektedir.

Aslında sanılanın aksine ilk diş çıkarma zamanı bebeğin kalsiyum alımı ile ilgili değil de anne ve babasının ilk diş çıkarma zamanı ile alakalıdır. Yani ilk dişin çıkma zamanı aslında tamamen genetik faktörlere bağlıdır. Anne ve babası erken diş çıkaran bir bebekte erken diş çıkarırken anne ve babası geç diş çıkaran bebekler için ise de bu süre uzamakta ve dişler geç çıkmaktadır.

Bazende bebekte diş çıkarma belirtileri erken dönemde başlar ama bebeğin dişleri geç çıkar. Yani bazen 4. ayda başlayan diş çıkarma belirtilerine rağmen bebeğin dişleri 7. ayda bile çıkabilir. Diş çıkarma belirtileri olarak genelde anneler tarafından ilk fark edilen belirti bebeğin bulduğu her şeyi ağzına götürme isteğidir. Bebek sürekli elini ağzına götürür ya da her cismi ağzına alarak ısırmak ister.

Bebeklerde aşırı salya üretimi de yine diş çıkarma belirtisi olarak kabul edilir. Bunlara eşlik eden huysuzluk, ateş, ishal, öksürük, yanaklarda ve çene bölgesinde kızarıklık ta bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında yer almaktadır. Genelde bu süreçte bebekler için özel olarak üretilen dişlikler kullanılarak bebeğin rahatlatılması amaçlanır.

Özellikle de içi sulu olan ve buzlukta dondurularak aynı zamanda bebeğin ağrıyan diş bölgesine soğuk kompres yapmasını sağlayan dişlikler çok daha fazla yararlı bulunmaktadır. Bu nedenle sulu dişlik kullanımı önerilir ve alınan dişliğin bebeğin sağlığı açısından hijyenine dikkat edilmelidir. Bebeklerde ilk diş 6 ay civarında çıkar ve ilk olarak ön santral dişler çıkar. Alt çenede çıkan kesici dişleri üst çenede çıkan kesici dişler takip eder. Yan dişleri köpek dişler takip eder ve birinci azıların ardından ikinci azılar çıkarak diş çıkarma süreci tamamlanmış olur. Daha sonra bu süreci süt dişlerin dökülerek yerini kalıcı dişlere bıraktığı ikinci süreç takip eder.

This website uses cookies to improve your web experience.
Keşfet
Sürükle