Skip links

Bakteri Plağı Ve Diş Taşı Nasıl Meydana Gelir?

Diş çürüğü nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan bakteri plağı ve diş taşı birbirlerini takip eden 2 süreçtir. Bilindiği üzere gün içerisinde tüketilen tüm yiyecekler ve içecekler ilk olarak ağızda sindirime uğrarlar. Dişlerin parçaladığı yiyecekler tükürük içerisinde yer alan enzimlerle sindirimin ilk aşaması için hazırlanır. Yemek ya da su harici içecekler tüketildikten sonra yaklaşık 24 saat içerisinde diş temizliği sağlanmazsa ortaya çıkan bakteriler diş üzerine tutunmaya başlar ve bu da bakteri plağı oluşumuna neden olur. Yani bakteri plağı dişler temizlenmediği anda oluşur ve bu bakteri plağının temizlenmemesi halinde ise yaklaşık 14 günlük süreç içinde diş taşı oluşumu meydana gelir.

Yani bakteri plağı ve diş taşı birbirini takip eden iki etaptır. Dişlerin fırçalanmaması ve ağız hijyeninin sağlanmaması durumunda dişlerin üzerini ince bir tabaka kaplar. Bu tabaka aslında dişinizin üzerine yerleşmiş bakterilerdir ve bu bakteri topluluğu saydam görünüme sahip olmasına rağmen son derece dayanıklıdır. Pek kişinin taşıdığı yaygın inanışın aksine yemek sonrası ağzı su ile çalkalamak kesinlikle bakteri plağı oluşumunu engellemez ve bakteri plağının giderilmesi konusunda hiçbir olumlu etkisi yoktur. Bunun en önemli nedeni bakteri plağının çok güçlü bir yapısının bulunması ve suya karşı dirençli olmasıdır. Bakteri plağının temizlenmemesi halinde ise yaklaşık 2 haftalık süreçte diş taşı oluşumu başlamaktadır.

Yani diş taşının nedenleri arasında ilk sırada temizlenmeyen bakteri plağı gelmektedir. Günümüzde gerçekleştirilen araştırmalar ile beraber elde edilen diş taşının zararları son derece ciddi bir durum olduğunu bilimsel olarak ta ortaya koymaktadır. Tedavi edilmeyen diş taşları zamanla diş eti çekilmesi, diş eti kanaması, diş çürükleri ve sonunda da dişleri kaybedilmesi gibi son derece ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kişilerde diş taşı oluşumu bulunuyorsa bunların zamanında tedavi edilmesi gerekmektedir. Diş taşı temizliği gerçekleştirilen diş muayenesinin ardından diş hekimi tarafından gerçekleştirilmektedir. Ancak diş temizliği sonrası dişin temizliğine özen gösterilmemesi durumunda yeniden dişin üzerinden bakteri plağı oluşması ve buna bağlı olarak diş taşının gelişmesi kaçınılmazdır.

This website uses cookies to improve your web experience.
Keşfet
Sürükle