Skip links

Amalgam Dolgunun Sökülmesi Zararlı Mıdır?

Amalgam dolgunun zararları hakkında basında çıkan haberlerin ardından pek çok kişi daha önce yaptırdıkları dolguları söktürmek istemektedir. Peki, amalgam dolgular gerçekten zararlı mıdır ve amalgam dolgunun çıkarılması doğru mudur? Diş hekimliği dalında dolgu tedavisi için hala en çok kullanılan dolgu malzemelerinin başında amalgam dolgular gelmektedir.

Özellikle de arka dişlerde çiğneme basıncının sürekli ve şiddetli olması nedeni ile dayanıklıkları ile öne çıkan amalgam dolguların içerisinde cıva bulunur. Amalgam dolgu tartışmalarının en büyük nedeni de zaten içerisinde barındırdıkları bu cıva miktarıdır. Ancak yapılan araştırmalar diş dolgusunun içerisinde barındırdığı cıva nedeni ile insan vücuduna geçen cıva oranının çok daha fazlasının gün içerisinde farklı pek çok yolla vücuda alındığını ortaya koymaktadır.

Yani aslında amalgam dolgu nedeni ile vücuda giren cıva miktarı çok düşüktür ve normal sınırların altında yer aldığı için amalgam dolguları zararlı kabul etmek yanlıştır. Ancak gülüş hattında olan ve görünen dişlerde amalgam dolgunun koyu renge sahip olması ve hemen fark edilmesi nedeni ile amalgam dolguların yerine porselen dolguların tercih edilmesi gerekir. Yine daha önce ön dişlerde amalgam dolgu yaptıran kişilerin estetik bir görünüme kavuşmak için porselen dolgu yaptırmaları mümkündür.

Amalgam dolgunun diş hekimi tarafından sökülerek yerine beyaz dolgular yapılmasının bir sakıncası ya da direkt olarak vücuda bir zararı yoktur. Ancak arka dişlerde yani görünmeyen dişlerde yer alan alan amalgam dolguların sökülerek yerine kompozit dolgu yapılması gereksiz yere zaman, para ve emek harcanmasına neden olacağı için kesinlikle diş hekimleri tarafından tavsiye edilmemektedir. Burada önemli olan müdahalenin gerekli olması ve müdahale sonrası hastanın fark edilir şekilde iyileşmesidir.

Amalgam dolgu sökümü için diş hekimi size randevu vererek tedavi programını oluşturacaktır. Tedavi programı kapsamında ilk randevuda amalgam dolgu sökülür ve yapılacak olan yeni kompozit dolgu için ölçü alınır. Daha sonra geçici dolgu yapılarak hastaya ikinci randevu verilir. İkinci randevuda laboratuvar ortamında özel olarak üretilen kompozit dolgu geçici dolgunun çıkarılması ile yerine takılır ve sabitlenerek tedavi tamamlanmış olur.

This website uses cookies to improve your web experience.
Keşfet
Sürükle