Skip links

Diş Çürüğü Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız içerisinde bulunan mikroorganizmalar sürekli olarak farklı asitler salgılamaktadır. Bu asitler zamanla diş yüzeyi üzerinde aşınmalara neden olmakta ve mine çürüğü adı verilen diş çürümelerine neden olmaktadır. Düzenli diş doktoru kontrolünden geçen kişilerde mine çürükleri erken evrede tespit edilebildiği için bu çürüklerin tedavileri kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Çürüğün ilerlediği her evrede diş çürüğünün tedavisi de zorlaşmakta ve diş çekimi zorunlu hale gelebilmektedir. Düzenli diş bakımı, aşırı şekerli ve asitli içeceklerden uzak durulması gibi basit önlemler diş çürüğünü önlemek için tavsiye edilmektedir.

Diş çürüğü tedavisi için uygulanan iki farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki dişin kurtarılmasını amaçlarken diğer yöntem ise dişin çekilmesi ile sonlanmakta ve yapay diş yapımı ile yaşam standardının yükseltilmesini sağlamaktadır. Dişin çekilmeden tedavinin gerçekleştirilmesi amacı ile dolgu ve kanal tedavisi uygulanırken diş çürüdükten sonra tedavinin hemen başlatılması büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle dişlerde görülen renk değişimleri halinde hemen diş hekimine başvuruda bulunularak diş çürüğünün tedavisine başlanmalıdır. Erken evre diş çürüklerinde diş yüzeyi hemen çürük tabakasından temizlenmekte ve temizlenen diş minesi dolgu malzemeleri ile kapatılmaktadır. İlerleyen diş çürüklerinde ise diş özünün de hasar alması nedeni ile kanal tedavisinin uygulanması zorunlu bir hale gelmektedir. Kanal tedavisinin ardından diş dolgusu uygulanarak tedavi tamamlanmaktadır.

Diş çürüklerini önleme için ilk dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarıdır. Aşırı asitli içecekleri sürekli tüketmek, ana öğünlerin ardından dişleri fırçaladıktan sonra arada yiyecek yenmemesi, şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durulması çürüklerin oluşmasına müsait ortamın oluşturulmaması adına çok önemlidir. Yine dişlerin her öğün sonrası vakit kaybedilmeden fırçalanması, diş ipi ile diş aralarının iyi şekilde temizlenmesi, ağız gargarası ile ağız bakımının tamamlanması diş çürüklerinin önlenebilmesi için alınacak önlemler arasında bulunmaktadır. Yine düzenli diş hekimi muayenesi ile dişlerin genel sağlıklarının yakından takip edilmesi ve olası çürük durumlarında hemen müdahale edilmesi ağız sağlığı ve bakımı açısından yeterli olacaktır.

This website uses cookies to improve your web experience.
Keşfet
Sürükle